Recensies voor 'Ben!'

Jouw recensie is van harte welkom.

Stuur je recensie door naar koen@karma.be.

Ik vermeld jouw volledige naam, tenzij je dit anders aangeeft.

Als de recensie wordt goedgekeurd, belandt ze op deze pagina. De goedkeuring gebeurt op taalfouten en er wordt gecontroleerd of het niet racistisch, rancuneus of beledigend overkomt. Als het boek als 'niet goed' wordt beoordeeld en het voorgaande wordt gerespecteerd, dan zullen ook die recensies hier gepubliceerd worden.


17 juli 2022 - door Jasmijn Declercq

Uitgelezen 😊. Ik heb ervan genoten! Mooi verhaal en heel veel inspirerende citaten.


19 mei 2022 - door Marieke Scheers

In de roman Ben! maken we kennis met de 21 jarige Ben. Hij is klaar met zijn opleiding en gaat op zoek naar werk in de IT. Hij woont met zijn ouders in een groot huis, aan geld is geen gebrek. Zijn beste vriend is Tom, een man van middelbare leeftijd die niet werkt, maar zich bezig houdt met maatschappelijke thema’s. Tom woont samen met Nele, een psychologe. Ben loopt wat met zijn ziel onder zijn arm. Hij worstelt met een onbeantwoorde liefde en dan blijkt ook nog dat zijn ouders niet zijn biologische ouders zijn. Wanneer hij zijn vader confronteert, wordt hij het huis uitgezet en trekt in bij Tom en Nele. Het is een begin van een zoektocht naar zichzelf en zijn plaats in het leven.
De korte samenvatting doet vermoeden dat het gaat om Ben en zijn zoektocht naar zijn biologische ouders. Dit is echter maar een heel klein deel van het verhaal. Het blijkt namelijk een lang filosofisch boek te zijn. Elk gesprek dat Ben aangaat is een filosofische benadering van zo’n beetje alles. Dat is interessant, maar het is teveel achter elkaar. Constant zijn er wijze lessen en de verhouding verhaal en filosofie is daardoor scheef en uit balans.
De schrijfwijze van Van der Cruyssen is niet verkeerd. Wat hij vertelt is goed te volgen. De dialogen zijn goed geschreven, maar het is zoveel om over na te denken, waardoor niet meer ontspannen lezen is. Daarbij wordt er veel verteld over wat men doet of wat men voelt. Het is een gevolg van een vertelling in derde persoon, maar show don’t tell is prettiger om te lezen, dan wanneer het wordt uitgeschreven.
Het verhaal heeft enkele bijzondere gebeurtenissen, waar het inbreken in een bank er een van is. Om een verhaal realistisch te houden is dit niet de beste keuze, want het is nogal ongeloofwaardig. De toevoeging van de onbeantwoorde liefde brengt diversiteit in het verhaal, maar dat wordt onvoldoende uitgewerkt. En over de keuze die Hilde maakt, wordt erg snel en makkelijk heen gewalst. Wat wel een leuk extraatje is, is dat er een trailer is gemaakt van het boek die online is te bekijken op www.ben.movie.
'Ben!' als verhaal heeft een aardige basis. Voor de liefhebber van filosofische gesprekken zal het een aangenaam boek zijn. Wie een verhaal verwacht over adoptie en de gevolgen ervan zal met een teleurstelling te maken krijgen.


10 mei 2022 - door Luk Cannoodt

Het heeft wat geduurd, maar vorige week was het zover. Ik mocht het laatste blad van je boek omdraaien. Ik lees haast nooit een boek, maar deze uitzondering was absoluut de moeite waard. Proficiat!! Je hebt duidelijk schrijverstalent en al heel wat gereflecteerd over de dynamieken van het leven. Het boek heeft ongetwijfeld ook veel tijd en energie gevraagd om dit tot een goed einde te brengen. Je mag er terecht trots op zijn.


3 mei 2022 - door Brigitte Campioni

De 21-jarige Ben op zoektocht naar zijn biologische ouders, nam mij als lezer mee op een spiritueel pad. Onvoorwaardelijke vriendschap, vertrouwen, loslaten ... Thema's in het verhaal die mij dagelijks bezighouden, wie niet? Ook in dit boek weet de schrijver weer voor een onverwachte wending te zorgen. Pareltje!

Van mij mag hij aan zijn volgend boek beginnen...


(pre-release) - door Dieter De Leye

Ik vond het mooi en het leesde ook heel vlot. De beschijvingen van New Delhi en de omgeving van het klooster in de voetheuvels van de Himalayas zijn realistisch. Zo'n "gemengd Boeddhistisch klooster voor westerlingen" bestaat natuurlijk niet, maar in de context van het fictief verhaal en de lessen die Ben krijgt/leert werkt het wel goed. Ik heb ervan genoten!

Veel succes ermee, 

Dieter.